Google+ Followers

Sunday, 17 June 2012

Perak & penang part 2

okeii..sambung balik part 2 plak ...last story citer pasal Zoo taiping ...selepas bermalam di rumah paklong & maklong di Taiping ...kami meneruskan perjalanan menghadiri majlis perkahwinan sahabat kami di Juru,Penang. Meluangkan masa selama 2 hari 1 malam di rumah yang disediakan oleh keluarga pengantin ...anyway congrats  to both of them ....n tq so much ...layan dulu gambar pengantin ...ni jap ...sebelum kiter berjalan lebih jauh lagi ...:)


cute tak pengantin ?...cute kan ...:)


ini pula gambar pengantin bersama geng Kembara...:)..

selesai jer majlis perkahwinan..kami semua ( 4 biji kereta ) meneruskan perjalanan ke Pulau Mutiara iaitu Pulau Penang...kalau ke sana rugi kalau tak menjamu selera....jom jamu mata apa yang kami makan kat sana n tempat menarik yang kami lawati ...:)


terletak di Kuala Juru ,Juru


kami singgah makan di Restoran Nelayan...apa lagi pekena mi udang ...rasa boleh tahanlah ..puas hati dapat minum air gelas besar rm 3.50 jer...

selepas makan petang nan senja di kuala Juru malam nyer plak kami ke Persiaran Gurney ...apalagi cari pasembor lah ....
Pasembor yang dijual kat Persiaran Gurney sangat unik disebabkan oleh peniaga nya yang menari sambil memotong pasembor ...ikut lagu lagi ...rugi tak record...:(


sibuk memilih ...pilih sket2 jer jangan rambang mata sangat nanti tak abis plak 


tak nampak sangat gaya die menari ...tapi LAYANNN...


ni die pasembor die ...sket je kan tapi harganya rm 13.00 tau ...


tu dia ...ABC special & Cendol Special katanya....



ni plak Burger Raja....my friend Nurul Azma yang rekomen burger ni sebab die pernah makan dulu ...sedap rasanya ..harganya rm 6.00 dan saiznya agak besar berbanding burger biasa



ni plak Cendol Pulut + Kacang member...terliur la plak ...

setelah penat akhirnya kami telah menyewa apartment di Eden Seaview yang terletak di Batu Feringgi...harganya agak berpatutan lah sebab kami ni pergi ramai RM 400 semalam...12 org semuanya ...apartment ni ader 3 bilik dan 2 bilik air ....jauh sket dari pantai lah ...yang tak bestnyer sabtu malam ahad sepatutnya pasar malam di Feringgi  tutup pukul 1 pagi ..tetapi disebabkan angin kencang semua peniaga dah tutup kedai pukul 11 malam ...so malam di Batu Feringgi sangat suram ...lepas makan di Nasi Beratur di Kapitan Keling terus pulang ke apartment ...apalagi aktiviti bersembanglah sampai kul 530 pagi ...
 Gambar Nasi Kandar  Beratur saya tak der ...sebab malam tu En Suami tak berapa nak sihat ...so tak bawa camera ....tapi takderlah sedap mana ...biasa2 jer nasi beratur tu ...


pemandangan dari atas apartment kami ...tak sempat pun mandi kat pool ...bangun dah lambat ...


di pantai Batu Feringgi ...setiap kali pergi mesti tak berkesempatan nak mandi ...bilelah nak mandi kat sini ...


pekena durian dulu ...rm 10 sebijik...nasib baek sedap ...



singgah di Masjid Terapung Batu Feringgi 



ni plak di Toy Museum Batu Feringgi..ini dah kali ke 2  kami gi ...Selesai di Toy Museum kami masuk semula ke Georgetown dan di bawa oleh jurupandu kami ke restoran ni ...Menurut kata isteri jurupandu ...Nasi Beriyani Claypot di sini ...TERBAAEEEKKK... so kami lunch di sini ...lunch merangkap minum petang sebab dah pukul 3.30 petang dah ni 



saya makan ni jer Cheese Nan Tandoori 


ni plak nasi beriyani basmathi ...ada nama saintifiknyer tapi tak ingat lah plak ...Selesai makan tenaghari ...kawan-kawan kami yang lain meneruskan aktiviti membeli jeruk sebab mereka terus pulang ke KL selepas itu ...Saya dan En Suami pula meneruskan perjalanan  bersiar2 di Pulau Pinang.maklumlah cuti banyak lagi ..Antara tempat yang kami kunjungi ialah .....


Jambatan ke 2 Pulau Pinang yang masih dalam pembinaan yang menghubungkan Batu Kawan ke Batu Maung ...sempat gak ambil gambar dari jauh ...Jerejak Spa & Resort ...insyaallah kami akan sampai satu hari nanti ....

tak nampak jauh ...

Seterusnya kami meruskan perjalanan ke Batu Maung. Disitu terletaknya War Museum. RM 20 untuk seorang dan RM 2 untuk kamera yang dibawa...sangat teruja melihat kubu pertahanan British yang terletak di atas bukit .Warna hijau bangunan adalah warna asal banguna...rugi kalau tak menjejakkan kaki ke sini sebab ....maklumat lengkap dan banyak benda yang boleh di cuba ..tak percaya...jom layan...



antara ruang pameran ....


ni yang paling best ...percaya saya cuba dan telah sampai ke atas menggunakan jalan ni ..Jalan ini merupakan salah satu jalan untuk keluar dari bangunan ketika ada kecemasan pada zaman perang dahulu 


dalam terowong 


En Suami ...ketika tiba di puncak jalan keluar


tinggi tau ....


peluru meriam yang tinggal 


tempat mengurung tahanan...ketika Jepun menjajah Perak 


tempat penderaan tahanan...


tempat hukuman gantung tahanan...


tugu ular tedung ...tak tau apa motif dibina barangkali tempat ni banyak ular tedung kot ...boleh dikatakan terlalu banyak papan tanda yang ada perkataan ni " BEWARE OF VIPER "



tempat memancung kepala tahanan...ngerikan...



terowong pameran ......


sebenarnya sangat best muzium ni .....ada banyak empat lagi yang saya jelajah di negeri perak ....nak tahu lagi ...nantikan di part 3 plak yer...:)